Quiz background image

Verantwoord drinken

Maximaal 1 glas alcohol per dag voor een volwassen vrouw en maximaal 2 glazen voor een volwassen man.

Wat betekent ‘matige alcoholconsumptie’?

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk onderzoeksorgaan dat de regering adviseert over (onderzoek naar) de volksgezondheid. De raad verstaat onder matige alcoholconsumptie: maximaal 1 glas alcohol per dag voor een volwassen vrouw en maximaal 2 glazen alcohol per dag voor een volwassen man.

Is ‘matig’ hetzelfde als ‘verantwoord’ drinken?

‘Matige alcoholconsumptie’ is niet hetzelfde als ‘verantwoorde alcoholconsumptie’. Soms houdt ‘verantwoord’ in dat er helemaal geen alcohol moet worden gedronken. Voor jongeren onder de 18 jaar en vrouwen die zwanger zijn of willen worden, is alcoholconsumptie sterk af te raden. Dit geldt ook voor mensen die kort na inname nog aan het verkeer gaan deelnemen of machines moeten bedienen. Ook bij gebruik van bepaalde medicijnen en bij bepaalde ziekten is het beter om geen alcohol te drinken. Een arts of diëtist kan het beste een persoonlijk advies geven over de meest verantwoorde keuze.

Je kunt beter elke dag 1 of 2 glazen alcohol drinken, dan doordeweeks niets en in het weekend ineens een heleboel

Drinkpatroon

De laatste jaren komen er steeds meer wetenschappelijk onderbouwde aanwijzingen dat niet alleen de gemiddelde wekelijkse alcoholconsumptie een rol speelt, maar dat ook het drinkpatroon van invloed is op de gezondheidseffecten. Je kunt beter elke dag 1 of 2 glazen alcohol drinken, dan doordeweeks niets en in het weekend ineens een heleboel. Dit geldt ook wanneer de totale hoeveelheid alcohol per week onder de 7-14 glazen blijft.

Advies op maat

Het is niet eenvoudig om de resultaten van onderzoek te vertalen naar individuele medische adviezen. Wat voor de gemiddelde bevolking geldt, hoeft niet per definitie goed te zijn voor een bepaald individu. Denk bijvoorbeeld aan mensen uit een familie waarin alcoholverslavingsproblematiek voorkomt, of mensen met een verhoogd risico op bepaalde ziektes.

In het algemeen is het advies om alcoholhoudende dranken met mate te drinken. Alhoewel inmiddels wetenschappelijk is aangetoond dat gezonde volwassenen gezondheidsvoordelen hebben bij regelmatige en matige bierconsumptie, is dit uiteraard geen vrijbrief om (overmatig) te drinken.

bron: Gezondheidseffecten van matige alcoholconsumptie van de Stichting Alcohol Research