background image

Initiatieven

Verantwoorde bierconsumptie is een belangrijk thema. Niet alleen voor de samenleving maar ook voor de brouwers. Bier is een prachtig, natuurlijk product met een ruime keuze aan smaken en soorten, variërend van alcoholvrij bier tot speciaalbier. Meer dan 90% van de Nederlanders geniet al op een verantwoorde wijze van dit natuurlijke product. Als brouwers willen we de positieve tendens rondom verantwoord drinken vasthouden. Daarvoor steunen we de boodschap van experts inzake alcoholmatiging. Met de website nuchter over bier kunnen we deze boodschap goed aan een brede groep kenbaar maken. Daarnaast ontplooien de brouwers ook nog andere activiteiten, zoals:

  • We adviseren de leden van Nederlandse Brouwers om op vrijwillige basis de ingrediëntendeclaratie, de voedingswaarde en het zwangerschapslogo op het etiket te plaatsen. Dit helpt de consument een geïnformeerde keuze te maken.
  • De leden van Nederlandse Brouwers ontwikkelen en stellen een breed bierportfolio beschikbaar, inclusief alcoholarm en – vrij bier. De consument kan zo een bier kiezen, dat het beste past bij zijn/haar leefstijl.
  • We werken aan het bewerkstelligen van de maatschappelijke norm ‘verantwoorde bierconsumptie’ door publiek private campagnes te ondersteunen en waar nodig aan te scherpen (zoals BOB-campagne voor sportverenigingen). In aanvulling hierop stellen we extra middelen beschikbaar om proefprojecten rondom verantwoorde bierconsumptie op te zetten, vanuit de doelgroep jongeren en hun ouders.
  • We zien graag dat de afspraken rondom reclame voor alcoholhoudende dranken worden aangescherpt. Daarbij willen we alcoholreclames rond programma’s die overduidelijk gericht zijn op overmatige alcoholconsumptie stoppen.
Naast gezamenlijke activiteiten, ontplooien de brouwers zelf ook initiatieven als het gaat om verantwoorde bierconsumptie.