Quiz background image

Wat doet bier met je?

Een glas bier bevat ongeveer 10 gram alcohol, dit wordt binnen 1 à 1,5 uur afgebroken

De werking van bier in het lichaam

Alcohol heeft invloed op het lichaam. Doordat het de hersenen verdooft, heeft dit effect op je stemming en gedrag. Daarbij geldt: hoe meer je drinkt, hoe sterker de effecten.

Opname alcohol in het lichaam
Bier komt via de slokdarm in de maag terecht. Via de maagwand wordt 20% van de alcohol uit het bier in het bloed opgenomen. De rest gaat via de maag naar de dunne darm. Hier wordt het snel in het bloed opgenomen en gaat het vervolgens naar de lever. Daar wordt de alcohol afgebroken.

Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of 10 de hersenen en vanaf dat moment is de gebruiker ‘onder invloed’. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer. In de hersenen beïnvloedt alcohol de manier waarop zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. Zenuwen gebruiken daar bepaalde stofjes voor, die overdrachtsstoffen of neurotransmitters worden genoemd.

Alcoholpromillage
Het drinken van bier veroorzaakt niet bij iedereen hetzelfde bloedalcoholgehalte (BAG). BAG is het aantal gram alcohol per liter bloed. Vele individuele factoren spelen hierbij een rol:

De alcohol wordt verdeeld over de totale hoeveelheid lichaamsvocht. Iemand die veel weegt, merkt dus minder van een zelfde aantal glazen dan iemand die weinig weegt. Geslacht is ook van invloed op het bloedalcoholgehalte. Het lichaam van een vrouw bevat minder vocht per kilo gewicht dan dat van een man. Daarom wordt de alcohol bij vrouwen minder verdund en zijn vrouwen gemiddeld sneller onder invloed dan mannen. Maagvulling kan ook een rol spelen. Het voedsel in de maag zorgt er namelijk voor dat de alcohol gelijkmatiger en langzamer in het bloed wordt opgenomen. Kortom: met een volle maag is men minder snel onder invloed van alcohol dan met een lege maag. Ook de lichamelijke conditie en eventueel medicijngebruik zijn van invloed op het bloedalcoholgehalte.

Eén standaardglas alcoholhoudende drank bevat 10 gram alcohol en leidt gemiddeld tot een promillage van 0,2 bij mannen en 0,3 bij vrouwen. De lever breekt alcohol af. Een standaardglas alcohol wordt binnen 1 á 1,5 uur afgebroken. Dit afbraakproces is niet te beïnvloeden.

Het effect van alcohol neem toe met het aantal glazen dat je drinkt

De effecten van het drinken van alcohol

Het effect van alcohol neemt toe met het aantal glazen dat je drinkt. Mensen die niet regelmatig drinken, kunnen al bij minder glazen sterkere effecten verwachten.

 • 1-3 glazen (0 - 0,5 promille): Ontspannen - ontremd – vrolijk
  De polsslag en ademhaling versnellen. Er ontstaat een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit. De eetlust neemt toe en men moet vaker plassen.
 • 3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): Aangeschoten - tipsy
  Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Zelfoverschatting kan optreden. Geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van de gezichtsas neemt men steeds minder waar (tunneleffect).
 • 7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat - dronken
  Alle eerder genoemde effecten versterken. Men gaat zich overdreven emotioneel gedragen en zelfkritiek verdwijnt. Er ontstaat een rood opgezwollen gezicht en de pupillen vergroten. Misselijkheid en braken.
 • 15-20 glazen (3 tot 4 promille): Laveloos
  Zintuigen verdoven en men wordt warrig en afwezig; wat men hoort en ziet dringt nauwelijks door.
 • 20-25+ glazen (4 promille en hoger): Knock-out
  Ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat men in coma kan raken en zelfs dood kan gaan: de ademhaling stopt of men krijgt een hartstilstand.
bron: Trimbos Instituut